Το Tadelakt αποτελεί μια παραδοσιακή τεχνική επιχρίσματος με ασβεστοκονίαμα (αεροπαγής ασβεστοκονία με μεταλλικά στοιχεία), που διατηρήθηκε ζωντανή ως τις ημέρες μας και εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.    Προέρχεται από το Μαρόκο όπου χρησιμοποιούνταν ευρέως ως επίχρισμα των υγρών χώρων στις πολυτελείς κατοικίες για τη στεγανοποίηση των λουτρών και των χαμάμ. Τα βασικά υλικά του μείγματος είναι ο ασβέστης και η μαρμαρόσκονη. Ανάλογα με την εμπειρία του τεχνίτη μπορεί να περιέχει και άλλα φυσικά υλικά σαν πρόσθετα που βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά του μείγματος.   Οι επιφάνειες με Tadelakt μοιάζουν σαν να προέκυψαν από το λάξευμα και τη λείανση ενός μαλακού βράχου. Η εν λόγω τεχνική είναι εξ ολοκλήρου φυσική και χειροποίητη και γι’αυτό καμιά επιχρισμένη επιφάνεια δεν μοιάζει απόλυτα με την άλλη. Το χρώμα του Tadelakt δεν είναι μονότονο, καθώς τόσο η σύστασή του, όσο και ο τρόπος επεξεργασίας ευνοούν τη δημιουργία τονικών σκιάσεων και χρωματικών αποχρώσεων.


              Το υλικό παραμένει ζωντανό και έτσι, καθώς "ωριμάζει", δημιουργούνται στην επιφάνειά του εκατοντάδες μικρές τριχοειδείς ρωγμές. Όμως εκτός από την ιδιαίτερη όψη τους, οι επιφάνειες που έχουν επιχρισθεί με Tadelakt ξεχωρίζουν κυρίως για τις απτικές τους ιδιότητες, καθώς η βελούδινη - απαλή υφή του κονιάματος μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο μέσω της αφής.

             Με το Tadelakt δημιουργούνται με φυσικό τρόπο αδιάβροχες επιφάνειες. Ως εκ τούτου μια από τις βασικές εφαρμογές είναι η επένδυση των υγρών χώρων, αντικαθιστώντας τα κλασικά κεραμικά πλακίδια στα μπάνια και στην κουζίνα. Οι επιχρισμένες επιφάνειες είναι αδιαπέραστες από το νερό, ενώ παραμένουν διαπερατές από τον αέρα, επιτρέποντας στους εσωτερικούς χώρους να "αναπνέουν".


             Το Tadelakt είναι φυσικό αντιβακτηριδιακό και αντιμυκητιακό υλικό, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για χρήσεις σε ντουζιέρες, μπανιέρες, χαμάμ, spa και γυμναστήρια.

               Σαν κονίαμα μπορεί να καλύψει όχι μόνο απλές επιφάνειες, όπως τοίχους και υποστυλώματα, αλλά και πιο σύνθετους όγκους, όπως κτιστά ράφια, μπανιέρες, νιπτήρες, προεξοχές, πάγκους κουζίνας, κτλ., δημιουργώντας ολόσωμες, μονολιθικές κατασκευές. Το υλικό εμφανίζει όμως και απαράμιλλη αισθητική, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε στεγνούς εσωτερικούς χώρους, όπως σε επενδύσεις τοίχων, τζακιών, εσοχών κτλ.


               Δεν ενδείκνυται ιδιαίτερα για την κάλυψη δαπέδων και ιδιαίτερα εκείνων που δέχονται μεγάλη κυκλοφορία, καθώς τα σκληρά παπούτσια ή τα διάφορα αιχμηρά αντικείμενα μπορούν να τραυματίσουν την επιφάνεια. Εξαίρεση αποτελούν οι μικρές επιφάνειες, στις οποίες η κίνηση γίνεται με γυμνό πόδι ή μαλακό παπούτσι. Επίσης η τοποθέτηση Tadelakt σε εξωτερικούς χώρους γίνεται με επιφύλαξη. Καθώς η τεχνική Tadelakt είναι πολύ παλαιά, μερικές λεπτομέρειες που αφορούν στην αυθεντική διαδικασία ενδεχομένως να διαφέρουν. Για παράδειγμα, η παρασκευή του αυθεντικού κονιάματος γινόταν με τη λήψη όλων των υλικών από την περιοχή του Μαρακές. Ωστόσο, σήμερα αυτά τα υλικά μπορεί να προέρχονται και από άλλες περιοχές.               Οι επιφάνειες προς επίστρωση πρέπει να είναι τραχιές, χωρίς σκόνες , λάδια και βερνίκια, ενώ καλό είναι πριν από την εφαρμογή του να καταβρέχονται, ώστε να μην απορροφήσουν αμέσως το νερό του κονιάματος. Κατά τη μακρά διάρκεια του στεγνώματος οι επιχρισμένες επιφάνειες δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε εγγύτητα με πηγές θερμότητας (π.χ. καλοριφέρ) αλλά ούτε και σε απευθείας επαφή με τις ηλιακές ακτίνες. Το υπόστρωμα πρέπει να είναι σταθερό, άκαμπτο, χωρίς βλάβες και ρωγμές, ενώ, αν πρόκειται για υγρούς χώρους , πρέπει να έχει αντοχή στο νερό. Συνεπώς δεν συνιστώνται οι γυψοσανίδες, οι τσιμεντοσανίδες, το ξύλο κ.ά., ενώ ιδανικά υπο στρώματα αποτελούν το σκυρόδεμα και τα τούβλα. Το Tadelakt είναι ασβεστοκονίαμα και δεν περιέχει καθόλου τσιμέντο.
               Για την αδιαβροχοποίηση του υπόκειται σε ειδική, πολύ σχολαστική και επίπονη επεξεργασία, κατά την οποία οι τεχνίτες τρίβουν απαλά και εξομαλύνουν σταδιακά την επιφάνεια, χρησιμοποιώντας μια σκληρή πέτρα που προέρχεται από την κατεργασία ενός ημιπολύτιμου λίθου. Τέλος, η επιφάνεια αλείφεται με μαλακό πινέλο και με αρκετή ποσότητα ρευστού σαπουνιού (μαύρο ή πράσινο σαπούνι ελαιόλαδου), που αδιαβροχοποιεί και προστα-τεύει το κονίαμα. Οι επιφάνειες που έχουν επιχριστεί με Tadelakt μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν έχουν αποκτήσει πλήρη αντοχή και στεγανότητα.